.Net Core ile Ubuntu Deneyimim

By | January 4, 2017

Geçen yıl .Net açık kaynak olarak sunulacak ve tüm platformlarda çalışabilecek duyurusu yapıldı, herkes gibi ben de heyecanlandım. Konu ile alakalı Microsoft MVP’lerinin düzenledikleri seminerlere, toplantılara katıldım .Net developer olarak heyecanla takip ettim konuyu.

net core gelecek

Yakınlarda yeni bir proje için fizibilite çalışması yapıyorduk ve server maliyetleri daha düşük olduğu için Ubuntu Server kullanalım diye düşünürken bir test yapma ihtiyacı hissettim. Defalarca sahnelerde şov yapılarak sunulan .NET 5.0, yeni adıyla .NET Core acaba Ubuntu üzerinde beklediğimiz gibi çalışacak mıydı?

İki tam günlük uğraştan sonra deneme amaçlı hazırladığımız uygulamayı Ubuntu üzerinde çalıştırabildik fakat sorunlar sadece çalıştırma ile çözülmüyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki sadece development yapıyorsanız ve sistem konusunda çok fazla deneyiminiz yoksa hiç bulaşmayın. Çok basit bir .NET Core uygulamasını Linux üzerinde çalıştırabilmek için o kadar çok yan uygulama kurmak ve onları konfigure etmek gerekiyor ki.. bunlarla da bitmiyor. Uygulamanızın sağlıklı çalışıp çalışmadığı, sistem kaynaklarını ne derece kullandığı yada herhangi bir hata üretip üretmediği gibi noktalarda da ekstra çalışma yapmanız gerekiyor.

En güzeli .NET projelerini yine ait oldukları Windows Server tabanında servis etmek, benim kişisel görüşüm .NET Core ile geliştirilen uygulamaların cross-platform daha rahat çalışabileceği farklı bir HTTP servis katmanı geliştirilecektir. Microsoft geliştirmese de açık kaynak olarak birileri bu işi daha da kolaylaştıracaktır.

Microsoft son dönemde ASP.NET MVC ve .NET Core ile çok büyük yeniliklere imza atıp web teknolojilerindeki iddiasından vazgeçmemiş olsa da açık kaynak platformunda insanlar gönüllü olarak projelere çok büyük katılım gösteriyor. Azure platformunda Microsoft VM ile Ubuntu VM arasında %100 lük bir fiyat farkı mevcut.

Üzülerek söylüyorum ki Microsoft’un işi gün geçtikçe zorlaşıyor, özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde dolar kurunun artması Kobi’leri ücretsiz Linux sunuculara yöneltiyor. Bu durum sektöre yeni atılan yazılımcıların açık-kaynak platformuyla tanışarak bu sistemleri tercih etmesi ile sonuçlanan bir kısır döngü.

Umarım Microsoft yine bizi şaşırtacak yeniliklerle önümüze çıkar, C# ve Visual Studio’yu seviyoruz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *